Home/Nieuwsbericht/Meer aandacht voor seksualiteit in het zorghuis

De eerste stap naar meer aandacht voor Seksualiteit en Intimiteit in het zorghuis.

Seks op oudere leeftijd, is dat wel normaal? En als je dan dement wordt, hoe zit dat dan? Is er in het zorghuis ruimte voor de behoeftes op seksueel en intiem gebied of wordt er liever niet over gepraat? Hoe is dat bij jullie in het zorghuis? Bij Qwiek zijn we getriggerd door dit thema en willen we graag uitzoeken hoe het nu zit met Seksualiteit en intimiteit binnen het zorghuis en of wij hier een rol in kunnen vervullen.

Twee jaar geleden maakten wij een 1 april grapje op onze facebookpagina “Nu in de verkoop, de vijftig tinten grijs belevingsmodule”. We hadden op dat moment nog geen weet van het feit dat er een taboe rust op seksualiteit en intimiteit in het zorghuis.*

In vele zorghuizen waar we erna langskwamen, werd aangegeven dat het idee van een seksuele of sensuele belevingsmodule niet eens zo’n slecht idee was.

Dat heeft ons bij Qwiek aan het denken gezet, zeker toen we de verhalen uit de zorg rondom dit thema te horen kregen. Vaak schokkend en emotioneel voor alle betrokkenen. De cliënt die zijn behoeftes niet kan uiten, omdat die niet weet hoe het moet of omdat het gewoonweg niet mag. Familieleden die er niet aan toe willen geven dat hun vader of moeder behoefte heeft aan intimiteit, maar ook de zorgverlener die vaak met behoeften en soms ongewenste intimiteiten geconfronteerd wordt.

Qwiek bestaat uit een jong en innovatief team en wil daarom extra tijd en aandacht besteden aan dit thema. De komende tijd gaan wij onderzoeken of en wat voor een rol wij kunnen vervullen rondom dit thema.
Daarnaast organiseren wij op donderdag 29 maart een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst willen we samen met jullie bedenken hoe we dit thema bespreekbaar kunnen maken en daarmee het taboe hopelijk kunnen doorbreken. Daarom zijn wij op zoek naar indrukwekkende verhalen en personen die met ons mee willen denken.

Dus heb jij een leuk verhaal, goede ideeën of wil je met ons meedenken over dit onderwerp? Meld je dan nu aan via onderstaand formulier.