Duizendste Qwiek.up staat klaar voor levering

Succesvolle zorginnovatie Qwiek.up bereikt belangrijke mijlpaal.

Een zorginnovatie die al in één op de drie ouderenzorghuizen in Nederland wordt ingezet om het welzijn van de bewoners te verhogen en de zorg te ondersteunen, bereikte donderdag 21 februari 2019 een bijzondere mijlpaal. Samen met productiepartner AIM BV uit Brunssum, produceerde Qwiek BV deze week de duizendste Qwiek.up.
Al meer dan duizend Qwiek.ups

In werkelijkheid zijn er al meer dan duizend Qwiek.ups op de markt gebracht door Qwiek. In de start-up jaren van het bedrijf Qwiek, dat inmiddels bijna 6 jaar bestaat, werden de producten nog in de eigen werkplaats geproduceerd door de huidige directie. Deze bijzondere exemplaren werden met veel liefde in elkaar gezet, maar werden nog niet officieel voorzien van een serienummer. Inmiddels is Qwiek als bedrijf doorgegroeid naar een scale-up en hebben zij de productie uit handen gegeven aan het gespecialiseerd bedrijf, Advanced Instruments Manufacturing BV (AIM) om te voldoen aan de medische productie standaard. Daarmee is nu de bijzondere officiële mijlpaal bereikt van het duizendste serienummer.

Het succes van Qwiek is vooral te danken aan de Qwiek.up. De Qwiek.up is een zorgondersteunend product welke speciaal is ontwikkeld voor mensen met dementie of een beperking. Door middel van projecties en geluid, ondersteunt de Qwiek.up de zorgverlener bij problematieken zoals onbegrepen gedrag.

Een op de drie zorghuizen

Volgens zorgkaartnederland.nl zijn er 2432 verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Zo’n 33,5% (een derde) van al deze zorghuizen maakt al gebruik van één of meerdere Qwiek.ups.

Zorginstelling tanteLouise neemt de Qwiek.up regelmatig op in het zorgleefplan voor cliënten. Zij hadden de eer om op donderdag 14 maart de Qwiek.up met serienummer 1000 én 1001 in ontvangst te nemen op locatie Kardinaal de Jonglaan. “Wij willen de Qwiek.up in gaan zetten om onze bewoners te activeren, maar vooral hopen wij een stukje rust te kunnen bieden tijdens de zorgmomenten” vertelt Katja Drost, locatiemanager bij tanteLouise.

Jantine Adriaansen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, heeft al regelmatig gebruik gemaakt van de Qwiek.up op de andere locaties van tanteLouise: “De Qwiek.up is echt een hulpmiddel om in te zetten tijdens de zorg bij bijvoorbeeld pakgedrag, dit is een teken dat de cliënt de zorg niet prettig vindt. De projecties in combinatie met de juiste belevingsmodule kan dan echt helpen om iemand af te leiden en rustig te laten worden tijdens zo’n zorgmoment.”

Duizendste Qwiek.up wordt uitgepakt door cliënten van tanteLouise

Kwaliteitsmanagement

Bij Qwiek staat kwaliteit hoog in het vaandel, daarom heeft Qwiek ook voor een samenwerking met de regionale partner AIM gekozen. Paul Voncken, algemeen directeur van Qwiek vertelt “Door de samenwerking met AIM kunnen we niet alleen de ontwikkeling van onze producten, maar ook de productie conform het ISO-13485 kwaliteitsmanagementsysteem voor medische hulpmiddelen uitvoeren”.

Kwaliteit is ook voor assemblagemedewerker Lucia Othmer de grootste drijfveer om de Qwiek.up iedere dag met passie en uiterste precisie in elkaar te zetten: “Het is een bijzonder product om aan te werken. Het complexe binnenwerk vergt veel aandacht en tijd, maar uiteindelijk werk je toe naar een product met een prachtig design en een bijzondere functie”.

Lucia Othmer assembleert de Qwiek.up

 

Ambitie

Met de komst van de officiële duizendste Qwiek.up en een spreiding van een derde verpleeg- en verzorgingshuizen die al een product bezitten, komt al snel de vraag ‘wanneer is het genoeg?’ De ambitie van Qwiek liegt er niet om. “Eigenlijk zien wij dat iedere afdeling binnen een verzorgingshuis baat heeft bij een Qwiek.up er is nog een lange weg te gaan, daarnaast zijn er natuurlijk ook nog vele kansen bij onze buurlanden, want daar staat technologie in de zorg nog in de kinderschoenen”, aldus Paul Voncken.

Inmiddels is Qwiek ook weer bezig met de ontwikkeling van nieuwe innovaties, een van deze wordt dit jaar nog op de markt verwacht.