Verjaardagsfeest in het zorghuis met de verjaardag belevingsmodule van Qwiek

Vier een interactief verjaardagsfeest in het zorghuis met de Qwiek.up

Het ontstaan van de interactieve belevingsmodule

Bij Qwiek zijn we altijd bezig met onderzoek naar en doorontwikkeling van onze producten. Onderdeel hiervan zijn de belevingsmodules voor de Qwiek.up.

In 2017 heeft onze content engineer, Armand Meessen, een onderzoek gedaan naar het gebruik van beeld en geluid op de belevingsmodules om de interactie met de cliënt te bevorderen.

Na een vooronderzoek, kwam het thema “verjaardag” als meest interessant onderwerp naar boven om interactie bij de cliënt uit te lokken. De zorgverlener vertelt: “Door een verjaardagsfeest te laten zien via de Qwiek.up, kun je de bewoner een voorbeeld geven en zich laten conformeren met hetgeen dat op beeld gebeurd”.

Tijdens het onderzoek is de verjaardag belevingsmodule verder ontwikkeld, getest en weer doorontwikkeld. Inmiddels is de belevingsmodule ook verkrijgbaar in onze webshop.

Hoe werkt de belevingsmodule?
  • Uiteraard wordt de belevingsmodule afgespeeld via de Qwiek.up
  • De belevingsmodule is in verhaalvorm opgenomen en neemt u mee op het kinderfeestje van de 9 jaar oude “Willem”.
  • Samen met de andere kinderen worden er kaarsjes uitgeblazen en de alom bekende verjaardagsliedjes gezongen, dit is een trigger om de kijker ook mee te laten zingen.
  • De kinderen gaan spelletjes spelen zoals de stoelendans en balletje gooien. De kijker wordt getriggerd om de uitslag van het spel mee te bepalen.
  • De kinderen gaan tekenen, hierbij tekenen ze op hun best diverse bekende dieren en wordt de kijker meegenomen in de vraag welk dier er getekend is.
  • Ter ondersteuning speelt er bekende oude muziek op de achtergrond.

Hoe vier je feest met de verjaardag belevingsmodule?

De verjaardag belevingsmodule is op zodanige manier ontwikkeld dat het de interactie met de cliënt kan verhogen. Belangrijk om hierbij in acht te nemen is wel dat de belevingsmodule het beste aansluit bij de cliënten die nog in de eerste twee fases van dementie zitten.

Om de interactie zo hoog mogelijk te krijgen, is het belangrijk dat u de belevingsmodule gezamenlijk met de cliënt bekijkt. Ook voor de partners, (klein)kinderen, of andere familie en vrienden van uw cliënten is het leuk om gezamenlijk naar deze belevingsmodule te kijken en zo het gesprek aan te gaan.