< terug naar het verhalen overzicht

Welzijn in de laatste levensfase bij Huntington.

In de zorg met. Ellen


In de blogs van ‘in de zorg met’ lees je de bijzondere verhalen die wij bij Qwiek dagelijks uit de zorg te horen krijgen. In ieder blog vertelt een zorgmedewerker een inspirerend verhaal over zijn of haar functie en hoe de inzet van de Qwiek producten daarbij kunnen ondersteunen.

In dit blog gaan we in de zorg met Ellen. Ellen werkt als verpleegkundige op een polikliniek voor de ziekte van Huntington en zet de Qwiek.up regelmatig in ter afleiding bij onrust.

Welzijn in de laatste levensfase.

Het kunnen bieden van een stukje welzijn in het laatste stukje leven van iemand, dat is voor mij waar de zorg om draait. Vaak zijn dit maar hele kleine dingen die echt aansluiten op de behoefte van de cliënt, zeker voor deze bijzondere doelgroep kun je daarmee heel veel verschil maken.

Verwerking en acceptatie bij Huntington.

De ziekte van Huntingon is een erfelijke aandoening met enorm veel impact. Het is een ziekte waarvan de persoon in de eerste fase vaak zelf bewust is van de afnemende motorische en cognitieve functies. De verwerking en acceptatie van deze ziekte is dan ook hetgeen waar wij het meeste tegenaan lopen. Vaak uit zich dit in gedragsproblematieken, dat is niet altijd even makkelijk.

“De ziekte van Huntingon is een erfelijke aandoening met enorm veel impact. Het kunnen bieden van een stukje welzijn in het laatste stukje leven van iemand, dat is voor mij waar de zorg om draait.

Inzet van ondersteunende producten en technologie bij Huntington.

Samenwerken met een team met verschillende disciplines zoals ergotherapeuten en logopedisten, is het belangrijkste om zorg te bieden bij de ziekte van Huntington. Toch kijk je ook naar de mogelijkheden van de inzet van technologie, bijvoorbeeld domotica of welzijnsproducten. Welzijnsproducten zijn heel fijn om in te zetten, wanneer andere vormen van welzijn, zoals buiten een wandeling maken, niet meer mogelijk zijn.

De Qwiek.up is een van de welzijnsproducten die wij bij Atlant inzetten voor mensen die bedlegerig zijn. Er is bij hen soms een bepaalde onrust die wij niet kunnen herleiden, omdat ze zich niet meer kunnen verwoorden. Vaak is het dan verveling of boosheid. De rustige beelden op het plafond en de geluiden zorgen dan voor voldoende afleiding en bieden rust of troost.

Huntington

Qwiek.up stimuleert communicatie

Ik heb de Qwiek.up een keer ingezet bij een bewoonster die niet of nauwelijks communiceerde. Ik wist van haar dat zij vroeger op een boerderij had gewoond met eigen dieren. Ik heb toen de Boerderijleven belevingsmodule afgespeeld, dit zorgde ervoor dat ik een opening kreeg om haar vragen te stellen waar zij ook antwoord op gaf. Ze was echt aan het genieten.

Meerwaarde van oude foto's bij Huntington.

Ook de familie is heel enthousiast over de Qwiek.up, wij hebben bijna voor iedereen een persoonlijke USB stick met eigen foto’s. Dit is heel waardevol omdat onze cliënten hun herinneringen nog hebben. Het zien van oude foto’s is echt een meerwaarde voor de zorg bij mensen met Huntington.

Dit verhaal maakt deel uit van onze 'in de zorg met'-verhalenreeks

Klik hier om alle verhalen te lezen